مقایسه عایق های EPDM و NBR

بررسی کامل شباهت عایق الاستومری nbr و epdm

بکارگیری عایق حرارتی در ساختمان ها، از بهترین راهکارها جهت پیشگیری از هدر رفت انرژی محسوب می شود. چرا که راندمان مصرف انرژی با عایق کاری مناسب قسمت های مختلف ساختمان از قبیل دیوارهای جانبی، کف، سقف، سطوح گرم و سرد و همچنین لوله ها افزایش خواهد یافت. به نحوی که امکان صرفه جویی در انرژی سرمایشی و گرمایشی تا 73 درصد با کمک عایق های الاستومری وجود دارد. عایق های الاستومری بسته به مواد تشکیل دهنده، به صورت عایق EPDM و NBR شناخته می شوند. هر چند در مقایسه با پشم شیشه، عایق های الاستومری دارای قیمت بالاتری هستند، اما این محصولات به جهت عدم نیاز به پوشش های مضاعف در کاربردهای دما پایین، به صرفه تر بوده و از پایداری خیلی بالایی برخوردارند. در این مقاله قصد داریم جهت آشنایی بیشتر شما با این محصولات، به بیان تفاوت عایق NBR و EPDM و همچنین شباهت های این مواد بپردازیم.

شباهت و تفاوت ها در یک نگاه

برای مشاهده کامل جدول در موبایل به سمت راست اسکرول کنید.

تفاوت ها

شباهت ها
نصب آسان تر  nbr امکان استفاده از آنها در تأسیسات و تجهیزات ساختمانی بدون هیچ روکشی
ضریب اصطکاک پایین تر  nbr هر دو عایق به شکل رولی و لوله ای با چسب ها و روکش های یکسان
انعطاف پذیری، برش راحت تر nbr رسانایی حرارتی
توانایی سر خوردن راحت  روی لوله nbr میزان خوردگی لوله های مسی و زیر عایق نزدیک به صفر
تفاوت تحمل دما مقاومت بالای این عایق ها در مقابل نفوذ بخار آب
EPDM فقط در مصارف خاص شیمیایی و صنعتی، با هدف پیشگیری اکثرا استفاده می شود مکانیزم عملکرد
استفاده بیشتر مردم از nbr مواد اولیه
قیمت پایین تر nbr سبب ایجاد عوارض پوستی و مشکلات تنفسی همانند پشم شیشه، پشم سنگ و … نمی شود
کشسانی بالاتر  و پارگی کمتر nbr عدم وجود مواد سمی همچون سیانورات، آزبست، CFC و …
استحکام بالاتر nbr نداشتن خطری برای محیط زیست
مقاومت بالاتر در برابر نفوذ هوا (nbr)
مقاومت بالاتر epdm در برابر نور خورشید
مقاومت بالاتر در برابر روغن و گریس و مواد شیمیایی nbr
Nbr پلیمر غیر معطر-epdm پلیمر معطر
مقاومت در برابر آب
ضریب عبور پایین تر بخار آب از nbr

عایق الاستومری NBR و EPDM چه شباهت هایی با هم دارند؟

  • با توجه به اینکه این دو عایق دارای فرآیند تولید و ساختار سلول بسته مشابهی هستند، از این رو، از عملکرد یکسانی برخوردار بوده و تولید هر دو عایق به شکل رولی و لوله ای با چسب ها و روکش های یکسانی صورت می گیرد. بنابراین، از لحاظ رسانایی حرارتی نیز NBR و EPDM مشابه یکدیگرند.
  • اگر نصب هر دو عایق به شکل صحیحی انجام شود، میزان خوردگی لوله‌ها، کانال‌ها و زیر عایق نزدیک به صفر خواهد بود. دلیل این امر را نیز می توان مقاومت بالای این عایق ها در مقابل نفوذ بخار آب، مکانیزم عملکرد آنها و همچنین مواد اولیه شان دانست.
  • با توجه به عدم وجود مواد سمی همچون سیانورات، آزبست، CFC و … در ترکیبات این دو عایق الاستومری، این محصولات برای محیط زیست هیچگونه خطری نخواهند داشت. همچنین این عایق ها سبب ایجاد عوارض پوستی و مشکلات تنفسی همانند پشم شیشه، پشم سنگ و … نشده و امکان استفاده از آنها در تأسیسات و تجهیزات ساختمانی بدون هیچ روکشی وجود دارد.

تفاوت عایق NBR و EPDM چیست؟

هر چند عایق های NBR و EPDM در بسیاری از موارد مشابه یکدیگرند، اما دارای تفاوت هایی نیز هستند. شاید EPDM در برخی موارد خاص تا حدودی عملکرد بهتری نسبت به NBR از خود نشان دهد، اما دشوار بودن روند تولید EPDM و مقرون به صرفه نبودن آن سبب شده که خیلی از عایق سازان قادر به ساخت آن با خلوص صد درصد نخواهند بود. در ادامه به بیان تفاوت عایق NBR و EPDM خواهیم پرداخت.

تفاوت عایق NBR و EPDM از لحاظ نصب

عایق های NBR به آسانی قابل نصب بوده و در کنار ویژگی انعطاف پذیری، به راحتی ساخته و بریده می شوند و در نتیجه نیازی به برش با چاقو به جهت ضریب اصطکاک پایین نخواهند داشت. همچنین سفتی این محصول به آن خاصیت انعطاف پذیری بخشیده و در نتیجه توانایی سر خوردن راحت را روی یک لوله دارند.

NBR نسبت به EPDM در خانواده پلیمر قطبی قرار گرفته و از چسبندگی بالایی برخوردار است. در حالی که روند نصب عایق EPDM دشوارتر بوده که این امر را می توان به دلیل ضریب اصطکاک بالای آن دانست که یک ماهیت لاستیکی تر را ایجاد خواهد کرد. بنابراین، این نوع محصولات سخت تر روی لوله ها حرکت خواهند کرد.

دمای کاری

مقاومت دمایی عایق NBR در مقایسه با EPDM، در شرایط دمایی بالاتر و زمان کوتاه تر، بهتر خواهد بود.
مقاومت دمایی عایق NBR در مقایسه با EPDM، در شرایط دمایی بالاتر و زمان کوتاه تر، بهتر خواهد بود.

یکی دیگر از تفاوت های عایق NBR و EPDM، محدوده دمای کاری آنها می باشد. در واقع این جنس پلیمر پایه عایق های الاستومری است که میزان مقاومت آن را مشخص خواهد کرد. این مقاومت حرارتی در دمای بالا، به دمای محیط و زمان افزایش دما بستگی دارد. از هر دو عایق می توان واکنش تقریباً مشابهی را در صورت قرارگیری در یک محدوده دمایی بالا انتظار داشت. ولی مقاومت دمایی عایق NBR در مقایسه با EPDM، در شرایط دمایی بالاتر و زمان کوتاه تر، بهتر خواهد بود.

در پروژه هایی از قبیل لوله های بخار آب فشار بالا، سیستم های خورشیدی جهت گرم کردن آب و …. بهتر است از عایق الاستومری EPDM استفاده کرد. به طور کلی عایق EDPM توانایی کار کردن تا حداکثر دمای 30- تا 150 درجه سانتیگراد را داشته، در حالی که این میزان برای محصولات NBR الاستومری، 10- درجه تا 120 درجه سانتیگراد خواهد بود.

قیمت محصول

قیمت عایق NBR در مقایسه با EPDM به علت مواد به کار رفته در تولید آن مناسب تر است. کارایی عالی در کنار قیمت مناسب را می توان دلیل استفاده عمده از عایق NBR در کل دنیا به شمار آورد. به گونه ای که از عایق EPDM فقط در مصارف خاص شیمیایی و صنعتی، با هدف پیشگیری از نوعی تجزیه شیمیایی و همچنین دامنه حرارتی بالا استفاده می شود.

خاصیت کشسانی و میزان مقاومت در مقابل پارگی و ساییدگی

عایق های NBR دارای قابلیت کشسانی بالاتری بوده و از استحکام بیشتری در مقابل ساییدگی و پارگی برخوردارند. در واقع عایق EPDM به جهت دارا بودن ضریب اصطکاک زیادتر، بیشتر در معرض پارگی قرار دارند.

ورود هوا به درون عایق

هوا به عایق EPDM نسبت به NBR راحت تر نفوذ می‌کند.
هوا به عایق EPDM نسبت به NBR راحت تر نفوذ می‌کند.

نفوذ هوا به درون دیوارهای سلول بسته عایق NBR به راحتی امکان پذیر نبوده، در حالی که هوا درون عایق های EPDM راحت تر نفوذ خواهد کرد. هر چقدر میزان دما افزایش یابد، شاهد بالا رفتن خاصیت نفوذپذیری در عایق های EPDM خواهیم بود و در نتیجه عایق، با چین خوردگی و کوتاه شدن طول مواجه شده و منقبض خواهد شد. علاوه بر آن، ایجاد پارگی و شکاف، خوردگی عایق و اتلاف انرژی را سبب خواهد شد.

میزان مقاومت در مقابل نور خورشید، روغن و گریس

با اینکه مقاومت عایق EPDM نسبت به NBR در برابر نور خورشید بیشتر است، ولی امکان از بین رفتن هر دو عایق به مرور زمان، در صورت عدم استفاده از لایه یا روکش محافظ برای آنها وجود دارد. همچنین عایق الاستومری NBR دارای مقاومت بالاتری در برابر روغن، گریس و مواد شیمیایی دیگر نسبت به EPDM است.

مواد تشکیل دهنده

NBR از موادی مانند بوتادین و مونومرهای آکریلونیتریل ساخته شده و یک ترکیب پلیمری غیر معطر باشد. در حالی که EPDM به عنوان یک پلیمر معطر از موادی همچون پروپیلن، اتیلن و کومونومر دی ان تشکیل شده است.

تفاوت عایق NBR و EPDM از لحاظ مقاومت در برابر آب

مقایسه مقاومت در برابر آب عایق های nbr و epdm
به طور کلی عایق nbr در مقابل آب مقاومت بیشتری دارد.

هر دو محصول پلیمری در مقابل رطوبت مقاوم هستند، اما احتمال تأثیر گذاری حساسیت EPDM به ساییدگی و پارگی، بر ساختار سلولی و یکپارچگی سطح آن وجود دارد و در نتیجه این مسئله می تواند سبب ایجاد اختلال در مقاومت طبیعی آن در مقابل آب و بخار آب گردد.

نرخ انتقال بخار آب(WVTR)

برای محصولات پلیمری NBR، نرخ انتقال بخار آب کم بوده و به عنوان موادی با ضریب عبور پایین محسوب می شوند. در حالی که عایق EPDM به جهت داشتن نرخ انتقال آب بالاتر، سبب تخریب طولانی مدت خواص عایق مواد می شود.

سوالات متداول

  • این دو عایق از چه نظر با هم تفاوت دارند؟

از لحاظ نصب، دمای کاری، قیمت، خاصیت کشسانی و میزان مقاومت در مقابل پارگی و ساییدگی، مواد تشکیل دهنده ،مقاومت در برابر آب و نرخ انتقال بخار آب با یکدیگر تفاوت دارند که در این مقاله تمام موارد را با جزئیات بررسی می‌کنیم.

  • شباهت های عایق NBR و EPDM در چیست؟

امکان استفاده از آنها در تأسیسات و تجهیزات ساختمانی بدون هیچ روکشی، رسانایی حرارتی، مقاومت بالای این عایق ها در مقابل نفوذ بخار آب و مکانیزم عملکرد تنها بخشی از ویژگی های مشترک این دو عایق است.

5/5 - (1 امتیاز)
کارشناس بهین فلکس
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *