انرژی، چیزی نیست که به سادگی به دست بیاید. جلوگیری از اتلاف انرژی، بسیار مهم و حیاتی است. عایق ها برای همین کار، تولید میشوند. در صنعت ساختمان سازی و صنایع مختلف، از عایق ها برای جلوگیری از هدر رفت انرژی استفاده میشود. عایق الاستومری روکش دار یا هر نوع عایق دیگر، همگی به نحوی ساخته می شوند که جلوی سرما و گرمای زیاد را بگیرند. همچنین می توانند جلوی نفوذ آب یا رطوبت و یا گرد و خاک را بگیرند.
این عایق ها وزن بسیار سبکی دارند و بهترین گزینه برای پوشش دهی لوله ها، کانال های هوا، سیستم های سرمایشی و گرمایشی و بسیاری از موارد دیگر هستند. اگر در مورد عایق های الاستومری روکش دار و انواع آن اطلاعات خاصی ندارید، ما در ادامه به بررسی تخصصی و دقیق این محصول میپردازیم.
عایق الاستومری چیست؟
عایق الاستومری، نوعی عایق به صورت سلول بسته است که از ترکیبات پلیمری الاستومریک ساخته میشود. اصطلاح الاستومر به انگلیسی (Elastomer) از ترکیب دو واژه الاستیک و پلیمر به معنای پلیمر الاستیک ساخته میشود. پوشش لوله ها، کانال های هوا و برخی از جاهای دیگر که در صنعت ساختمان و صنایع مختلف، با گرما و سرما و رطوبت یا گرد و خاک در ارتباط است، بسیار حائز اهمیت است. این وظیفه ی مهم را عایق های الاستومری بر عهده دارد.
عایق های الاستومری، جایگزین جدید و پیشرفته ی عایق های پشم شیشه هستند. در گذشته برای جلوگیری از هدر رفت انرژی در ساختمان و لوله ها و همچنین برای جلوگیری از یخ زدن لوله در زمستان، از پشم شیشه استفاده می شد. اما این پوشش ها، معایب خاص خود را داشت و نمی شد از آن به عنوان یک پوشش خیلی خوب و مقاوم استفاده کرد. در سایت رسمی بهین فلکس در مطلبی به طور تخصصی مقایسه ای بین عایق الاستومری و پشم شیشه انجام دادهایم که میتوانید آن را مطالعه کنید.
انواع عایق الاستومری روکش دار
عایق های الاستومری در دو نوع ساده و روکش دار به بازار عرضه میشوند که نوع روکش دار آن، خود نیز دارای انواع مختلفی است. در یک تقسیم بندی، میتوان عایق های روکش دار را به دو نوع تقسیم کرد:
عایق الاستومری با روکش آلومینیوم ساده (مخصوص in-door)
در اغلب پروژه ها همواره به دلیل احتمال بروز ضربات مکانیکی و برخورد اشیاء نوک تیز ضرباتی به عایق بدون روکش وارد میشود. جهت رفع این مشکل و همچنین جلوگیری از نفوذ و هرچه بیشتر ذرات گرد و خاک و چربی حین عملیات اجرایی، از عایق های الاستومری با روکش آلومینیومی ساده (ALU-TEC) استفاده میشود. این نوع عایق روکش دار دارای سطحی صاف و صیقلی است.
از جمله مزیت های عایق الاستومری روکش دار ساده آلومینیومی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت در برابر پارگی
- انعطاف پذیری بالا در هنگام نصب روی لوله های پلیمری
- قیمت مقرون به صرفه نسبت به داشتن کیفیت بالا
- زیبایی ظاهری عایق های لوله ای ALU-TEC در مکان هایی که لوله ها قابل رویت میباشند. (مانند لوله کشی های روکار EXPOSE در داخل ساختمان ها و سوله ها)
عایق الاستومری روکش دار مسلح (مخصوص out-door)
اگر در محیط موتورخانه یا محیط باز و زیر نور خورشید بخواهیم از عایق های الاستومری استفاده کنیم، باید از نوع روکش دار مسلح (ALU-NET) خریداری کنیم. در پروژههایی که لوله ها و کانال های هوا در فضای باز نصب میگردند، باید از روکش دار مسلح استفاده شود. عایق الاستومری روکش دار مسلح، یک لایه آلومینیوم روی خود دارد و به حالت شبکه مانند است.
عایق های روکش دار مسلح برای حفاظت از سطح بیرونی لوله یا کانال استفاده میشود. این سطوح به خاطر ارتباط بیشتر با هوا و رطوبت، اشعه یو وی خورشید و عوامل مختلف آسیب زننده، ممکن است زودتر از بین بروند.
روکش های مسلح آلومینیومی از الیاف نسوز ساخته شده اند. این خاصیت باعث شده تا استقامت عایق بیشتر شود. همچنین علاوه بر استقامت عایق، انعطاف پذیری آن نیز زیادتر خواهد شد. به طوری که با گذشت زمان روکش آلومینیومی از عایق جدا نمیشود.
از جمله مزایای عایق های الاستومری روکش دار مسلح میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بسیار بالا در برابر اشعه (UV) خورشید، مواد خورنده و ضربات مکانیکی
- زیبایی کار پس از اتمام عملیات نصب
- کاهش هزینه نیروی انسانی به دلیل نصب عایق و روکش حفاظتی به صورت همزمان
دسته بندی طبق ضخامت
در دسته بندی دیگر، عایق های الاستومری روکش دار مسلح و ساده را بر اساس ضخامت در مقیاس میکرون طبقه بندی میکنند که شامل موارد زیر است:
- 130 میکرون ALU-NET
- 170 میکرون ALU-NET (این ضخامت توسط شرکت بهین فلکس به صورت مسلح ارائه میگردد.)
- 230 یا 240 میکرون ALU-CLAD
- 400 میکرون ALU-CLAD
مشخص است که هر چقدر که ضخامت روکش آلومینیومی زیادتر باشد، عایق روکش دار دارای ضریب عملکرد بالاتر، عمر زیادتر و مطمئن تر خواهد بود.
عایق الاستومری 400 میکرون، در برخی از کارخانهها تولید میشود و تولید آن به طور معمول و مرسوم نیست و اکثر تولیدکنندگان این محصول آن را با سایر ضخامت ها به بازار عرضه میکنند. به طور عمده در بازار ایران ضخامت های 130 و 240 میکرون برای روکش آلومینیوم ساده و 170 میکرون برای روکش آلومینیوم مسلح استفاده بیشتری دارند.
قیمت عایق الاستومری روکش دار
قیمت عایق الاستومری روکش دار تولید شده در ایران، نسبت به عایقهای خارجی و وارداتی کمتر است و استفاده از آن میتواند بسیار مقرون به صرفه باشد. خرید عایق الاستومری روکش دار یا هر نوع عایق دیگر، باید با توجه به نیاز پروژه و همچنین محل مورد نیاز عایق کاری انجام شود.
معمولا، عایقهای الاستومری تولید داخل، قیمت به صرفه دارند و علاوه بر خرید، میتوانید از گارانتی و خدمات پس از فروش آن نیز، بهرهمند شوید. در ادامه میتوانید لیست عایق های روکشدار موجود در بهین فلکس را مشاهده و به صورت آنلاین خریداری کنید. توجه داشته باشید که قیمت های زیر برای عایق های بدون روکش است. برای مشاهده قیمت های عایق های روکش دار روی محصول مورد نظر خود کلیک و پس از وارد شدن به صفحه محصول، نوع روکش و چسب را انتخاب کنید تا قیمت را مشاهده کنید.
کاربرد عایق الاستومری
عایق الاستومری از هر نوع که باشد کارایی خاصی دارد. عایق های الاستومری روکش دار ساده و مسلح یا عایق های چسب دار، همگی در صنایع مختلف کاربرد دارند و به دلیل اینکه سلول بسته هستند، هیچ تبادلی میان سلول های تشکیل دهنده آن صورت نمیگیرد. عایق الاستومری روکش دار برای عایق کاری لوله و کانال تهویه یا هر موردی که در پروژههای اکسپوز (روکار) یا توکار نیاز است، به کار میروند.
برخی از استفادههای عایق الاستومری و کاربرد آن شامل موارد زیر است:
- عایق کاری و پوشش اطراف ابزارآلات برشکاری
- اجزای سیستم تهویه مطبوع یا HVAC
- عایق کاری اجزای چیلرها (نظیر اواپراتور و…)
- عایق کاری سیستمهای مکانیکی در صنایع مختلف مانند صنایع داروسازی، زیر دریایی ها، کشتی سازی و …
- پوشش لولههایی که مربوط به سیستم تبرید هستند.
- خطوط لولههای آب گرم و آب سرد چیلر
- تاسیسات خورشیدی
- سیستم کانال کشی در فضای باز یا بسته
- عایق کاری اجزای موتور خانه
- عایق کاری انواع مخازن جدار نازک و جدار ضخیم
نقش عایق الاستومری در پیشگیری از زنگ زدگی لوله
لولههای فلزی پر کاربرد در صنایع ساختمانی و صنعت، باید دارای پوشش مناسب باشند تا در اثر مرور زمان دچار خوردگی نشوند. برخی از لولهها گالوانیزه هستند و برای مدت طولانی بدون خوردگی یا زنگ زدگی دوام دارند. اما بسیاری از لولهها در اثر تماس با رطوبت، سرما و گرمای زیاد یا آسیب فیزیکی دچار زنگ خوردگی و پوسیدگی میشوند. این امر سبب از بین رفتن آن میشود.
عایق الاستومری روکش دار، میتواند جلوی تبادل انرژی، هر نوع پوسیدگی و خوردگی را بگیرد. نقش عایق روکشدار الاستومری در پیشگیری از زنگ زدگی لوله، بسیار محسوس است. بعد از عایق کاری لوله و گذشت زمان، این نقش بیشتر حس میشود.
مزایای عایق الاستومری برای عایق کاری
استفاده از عایق های الاستومری میتواند مزایای خوبی به همراه داشته باشد. این مزایا به خاطر ویژگیهای خاص این نوع از عایق نیز میباشد. برخی از مهمترین مزایای عایق کاری با عایق الاستومری روکش دار، شامل موارد زیر است:
- عایق روکش دار الاستومری دارای تطبیق پذیری و قابلیت انعطاف بالایی نسبت به سایر عایق ها است.
- هزینه نصب و هزینه روکش کاری مقرون به صرفهای نسبت به تاثیر کیفیت روی کار دارد.
- ظاهر زیبا، یکی از مهمترین مزایایی است که عایق کاری با عایق الاستومری دارد.
- هزینه نگهداری از این عایقها، هم برای مصرف کننده و هم تولیدکننده، صرفهی اقتصادی دارد.
- عایقهای الاستومری در برابر اشعه UV خورشید، مقاومت خوبی دارند.
- عایق روکش دار الاستومری دارای مقاومت بالایی در مقابل ضربات است.
- کارایی و طول عمر بالایی دارد.
- کاهش پیدا کردن هزینههای انرژی
- کاهش میزان نویز و آسیبهای ناشی از صوت
- بالا بودن ضریب عملکرد
کلام آخر
عایق الاستومری روکش دار، بهترین گزینه برای عایق کاری و جایگزینی بسیار مناسب برای عایقهای سنتی و قدیمی است. این عایقها با توجه به عملکرد بالا، مزایای فوق العاده و قیمت مقرون به صرفه، انتخاب بسیاری از صنایع و مهندسان میباشد. جهت خرید عایق های روکش دار میتوانید با کارشناسان بهین فلکس در تماس باشید.